En bølge som ikke trekker seg tilbake

"Eldrebølgen" er et begrep som ofte brukes for å beskrive den demografiske utviklingen der andelen eldre i befolkningen øker, særlig de som er 80 år eller eldre. Bekrepet er imidlertid missvisende siden en "bølge" trekker seg raskt tilbake, det kommer ikke "eldrebølgen" til å gjøre. Det er en vedvarende demografisk endring som følge av en villet politikk.

Denne utviklingen er et resultat av at vi lever lenger og at fødselsratene har vært lavere de siste tiårene. I Norge har det vært et tydelig skifte i befolkningsstrukturen de siste tiårene. Det forventes også at denne andelen skal øke ytterligere i årene fremover. Dette innebærer store utfordringer for velferdssystemet, helsevesenet og ikke minst boligmarkedet.

Stort behov for tilrettelagte boliger for eldre

Med eldrebølgen følger flere utfordringer, ikke minst når det gjelder boligmarkedet og boligbehovet til eldre. Mange ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, og det er derfor behov for boliger som er tilpasset eldre personers fysiske og helsemessige behov, og som er økonomisk bærekraftige.

Her vil nybygg som er spesielt tilpasset denne aldersgruppen være en av løsningene. Ved å bygge nytt kan man tilrettelegge boligen for personer med nedsatt funksjonsevne eller mobilitet allerede i planleggingsfasen.

Senior 55+

Nordic Builders Group jobber aktivt med å utvikle løsninger tilpasset den nye kundegruppen. En forhandler i NBG kan levere konseptet "Senior 55+" tilpasset det markedet boligen skal bygges i. Det er viktig at prosjektet som planlegges er tilpasset de forhold som gjelder på det aktuelle stedet. Det kan være ulik kjøpekraft som nødvendigvis må legge klare føringer fra start på hvor prosjektet skal ende. Viktigst av alt er det at prosjektet er realiserbart og at det faktisk ender ut i boliger som den enkelte har øknomi til å håndtere. Å tidlig har et forhold til nettopp dette er avgjørende for å kunne få til et prosjekt som vil se dagens lys og ikke bare blir en fin ide på tegnebrettet!

Politisk og økonomisk innsats

Det er et stort behov for investeringer i boliger for eldre, både fra det offentlige og private aktører. Flere kommuner og private utbyggere jobber med prosjekter som tar hensyn til eldres behov, men det er fortsatt mange utfordringer knyttet til tilgjengelighet, prisnivå, og at tilbudet ikke alltid er tilstrekkelig utbredt. Offentlige subsidier og støtteordninger for byggetiltak for livsløpsstandard, er derfor nødvendige.

Det må tas hensyn til at eldre foretrekker å bo i egen bolig med muligheten til å motta hjelp og støtte etter behov. Å bygge flere boliger som er tilrettelagt for eldre, og samtidig utvikle tjenester som støtter selvstendig liv, blir derfor stadig viktigere.

Den nye kundegruppen er en utfordring, men den kan også være en mulighet til å utvikle løsninger som gjør at eldre kan leve et godt og aktivt liv i sine egne hjem, samtidig som samfunnet tilpasser seg denne demografiske endringen

Boliger med omtanke - Trygge og tilpassede hjem for eldre

Når vi planlegger boliger for eldre, er det viktig å tenke helhetlig. Tilgjengelighet, nærhet til nødvendige tjenester og muligheter for sosialt samvær er avgjørende for trivsel og livskvalitet. Vi har sett nærmere på hva som kjennetegner gode boligløsninger for eldre – og hvorfor disse faktorene blir stadig viktigere. Noen utfordringer og behov som er viktig å tenke på:

Tilgjengelighet og universell utforming - Boligene må være tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne eller mobilitet, slik at de kan bo trygt og komfortabelt.

Tjenester i nærmiljøet - Eldre mennesker trenger ofte tilgang til helsetjenester, butikk, kollektivtransport og andre offentlige tjenester. Dette betyr ikke nødvendigvis at boligen må være midt i sentrum, men tjenstene må være tilgjengelige.

Boliger med livsløpsstandard - Livsløpsstandard innebærer at boligen er tilrettelagt for at beboeren skal kunne bo der hele livet, selv om helse og funksjon endres.

Fellesskap og sosialt liv - Ensomhet er en vanlig utfordring for mange eldre. Mange eldre ønsker å bo i et fellesskap der de har tilgang til sosialt liv og kan delta i aktiviteter med andre. Derfor er det økende interesse for seniorboliger og livsstilboliger, som kombinerer egen bolig med fellestjenester, som for eksempel fellesarealer, aktiviteter og muligheter for sosial interaksjon. Dette bidrar både til fysisk og psykisk velvære. Det å bo så tett på andre mennesker skaper en trygghet for eldre..